Elk persoon reageert anders op ‘gezond’ voedsel: ‘grote verschillen’
Wat voor de een ‘gezond’ voedsel is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Het hangt er maar vanaf wanneer je eet, hoeveel je sport en slaapt, maar vooral de darmflora doet ertoe.
Dat is nu voor het eerst wetenschappelijk en overtuigend aangetoond in een omvangrijke Israëlische studie met in totaal duizend proefpersonen. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Cell.
Voor de studie werden 800 vrijwilligers uitgerust met een apparaatje dat gedurende een week automatisch elke 5 minuten hun bloedsuikerspiegel mat, en de effecten daarop van in totaal 45 duizend maaltijden. De proefpersonen aten allemaal verschillend, maar ze kregen wel een week lang hetzelfde ontbijt.
Darmbacteriën
Wat bij de een de bloedsuikerspiegel omhoog jaagt, doet dat bij de ander veel minder of zelfs omgekeerd. De onderzoekers staan verbaasd van de grote verschillen tussen individuen.
Een hoge bloedsuikerspiegel vergroot de kansen op aandoeningen als diabetes en obesitas. Daarom zijn veel diëten gericht op het onder controle houden van de suikers in het bloed. Dat betekent veel voedingsvezel, matig zijn met suiker en verzadigd vet en zuinig aan doen met ‘makkelijke’ koolhydraten als witbrood. Deze voedingsvoorschriften zijn gebaseerd op de gemiddelde reactie van proefpersonen. Maar er zijn weinig ‘gemiddelde’ mensen, blijkt nu.
De een krijgt een hogere bloedsuikerspiegel van sushi dan van een ijsje, vertellen de Israëlische onderzoekers. Eén van de proefpersonen kreeg zelfs absurd veel bloedsuikers door het eten van tomaten.
Op basis van de gegevens van de 800 deelnemers (over zaken als darmflora, eetgedrag, sport, slaap, stoelgang, cholesterol en gewicht) ontwikkelden de onderzoekers een rekenmodel dat voor 100 andere proefpersonen moest voorspellen welk voedingspatroon hun bloedsuikers stabiel zou houden. Die voorspelling kwam uit in het overgrote deel van de gevallen. In het derde en laatste deel van de studie werd gekeken hoe 26 proefpersonen reageerden als ze een week lang een dieet volgden op basis van het rekenmodel. Hun bloedsuikerspiegel daalde en zelfs de samenstelling van de darmbacteriën veranderde.